Karácsonyi gesztenyés keksz recept– sablé
A sablé egy francia vajas keksz, aminek az egyik sajátossága a hihetetlen roppanóssága. Ez a gesztenyés keksz kifejezetten száraz jellegű, ezért sokáig eltartható, előre is elkészíthető. Ezzel a finom gesztenyés ganache-al viszont különlegesebbé tehető.
Hozzávalók a krémhez: 100 g jó minőségű fehér csokoládé, 50 ml tejszín (hab), 50 g gesztenyemassza
+ 20-30 g kristályos nádcukor
A vajat, a tojás sárgáját, és a cukrot habosítsuk krémesre.
Majd morzsoljuk hozzá a gesztenyemasszát, és így krémesítsük tovább.
Vanília kivonattal ízesítsük.
Legvégül hintsük bele a lisztet is, és dolgozzuk össze.
A tésztát egy órát pihentessük a hűtőben.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, légkeveréses fokozaton.
A tésztát osszuk két részre, és mindegyikből formázzunk egy-egy 4 cm vastagságú rudat.
A rudakat forgassuk meg a nádcukorban, ettől még ropogósabb lesz a süteményünk.
A rudakból vágjunk 5 mm vastag korongokat, amiket ha kell, igazítsunk kör alakúra, és tegyük őket szilikon sütőlapra, vagy szilikonos sütőpapírra.
A krémhez melegítsük fel a tejszínt, majd tördeljük bele a fehér csokoládét, és addig kevergessük nagyon alacsony hőfokon, amíg teljesen fel nem olvad benn.
Ekkor egy kézi habverő segítségével keverjük bele a gesztenyemasszát a csokoládéba.
Hűtsük le, majd formázzuk a kekszekre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése