Az ételeink receptjei olyanok, mint egyetlen érzékszerv. Minden hatásra reagálnak, amit alkotó szellemeink keltenek életre.. Hogy ízletes lesz-e vagy sem,az attól függ, hogy,szívünk - lelkünk - e a fűszereink. (Tünde Scharlotte Takács)
Szia Kedves látogató!
Nem szeretnél végre szemtelenül sokat keresni? Találtam egy weboldalt, ami nagyon úgy néz ki, hogy az év legnagyobb internetes őrületét indítja el, és szerintem ebből nem lenne érdemes kimaradnod!
Már csak azért sem, mert ingyenes!!!
És ha végre szeretnéd gatyába rázni a családi költségvetést, akkor bizony itt az idő, hogy cselekedj...
Itt a weboldal linkje, mert ezt látnod kell:
http://kmdholding.com/huittxq
Várom magán személyek,egyesületek,közösségek,csoportok,gyülekezetek,munkahelyek,iskolák,óvodák egyéb közintézmények és intézmények rendelését is.Egy db-tól korlátlan számú mennyiségi kiszállítással.Ha érdeklődni szeretnél:megla72@gmail.com
Link
Áruválasztékunkban FISKARS háztartási eszközök (kések, konyhai eszközök, ollók, manikűr eszközök, lábtörlők), kerti szerszámok (metszőollók, ágvágók, ásók, villák, fűrészek, fejszék, sövényvágók, fűnyíró ollók, ültető szerszámok, teleszkópos eszközök, hólapátok), GERBER szabadidős termékek (túlélő és egyéb kések, tőrök, kombinált szerszámok), valamint SILVA szabadidős eszközök (fejlámpák, lépésszámlálók, tájolók, túrabotok) találhatók.
2011. november 24., csütörtök
Így készül a kocsonya, ez a hagyományos téli étel.
Ha tél van, akkor anyukámnál nemcsak a kolbásztöltés ideje jön el, hanem a kocsonyafőzésé is.
Szinte óramű pontossággal, mintha valami gombocska ilyenkor felgyulladna benne elhatározza, hogy kocsonyát fog főzni.
Nem mintha én ezt nagyon bánnám, mert szeretem a kocsonyát. Ha most elkapcsolnátok, mert úgy vagytok vele, mint a férjem jelzem, hogy nem elvenni fogom még jobban a kedveteket tőle, inkább kedvet készülök csinálni hozzá!
Akiknek fenntartásaik vannak a kocsonyával, azok még biztosan nem ettek finomat. Mert lehet ugye nem "szőrös" húsból is készíteni, ahhoz nekem sem lenne gusztusom. Anyukám finom kocsonyát főz, csakúgy mint állítólag (mert én még nem kóstoltam) pacalpörköltet, de nem akarom túlságosan borzolni a kedélyeket, így ígérem egy darabig most nem fogok ilyenekről írni. Mindkettő azon ételek közé tartozik, ami biztosan valamilyen hatást vált ki az emberekből. Vagy felcsillan a szemük, vagy lesz egy vékony fintor a szájuk sarkában. A finom, gusztusos kocsonya titka, hogy igényes üzletből szerezzük be a húsokat, mert akkor a végeredmény is az lesz.
Szóval, kocsonyafőzéskor előkerül a nagy piros fazék, a régi és itt-ott csorba, használaton kívüli tányérok és holnap reggelre, de jó esetben már estére ehető a kocsonya. Higgyétek el, ennek is megvan a varázsa!
A kb.10 literes fazékba kerül ilyenkor comb (1kg), csülök (2db), bőr (2 tábla - kb.0,5kg), csontos húsok jól megmosva és megtisztítva (sokan tesznek bele disznófarkat, fejet, körmöt- na ezekhez nekem sem lenne gusztusom) füstölt húsos császárszalonna, ezen kívül hagyma (3 fej), sok fokhagyma (2-3 fej), paprika, só, szemesbors és babérlevél. Lehet még sárgarépát, fehérrépát és egyéb zöldséget is belefőzni, mint a húslevesbe. A lehabozás is ugyanúgy történik, először a húsokat rakjuk fel hideg vízben, hogy a víz jól ellepje és lassan főzzük kb.2-3 órán át, míg a víz felforr és az összes képződött habot le tudjuk merni szűrőkanállal. Ezután kerülnek bele a zöldségek, majd tovább főzzük szépen lassan kb.5-6 órán keresztül.
Érdemes egy kistányérban próbát tenni, hogy megalszik-e rendesen a lé (a sok csont miatt biztosan), de ha mégsem így lenne, adhatunk hozzá zselatint. A végső művelet a szűrés. A levet ilyenkor szűrőkanálon át egy másik fazékba merjük és megvárjuk, amíg a teteje megalszik. Ilyenkor a zsír átcsoportosul a felszínre, amit egy az egyben lemerünk róla. Közben elkészítjük a húsokat: eldaraboljuk és a tányérokba kiosztjuk. Erre merjük rá a színtiszta levet és ugyanolyan türelemmel, mint ahogyan megfőztük, megvárjuk, míg megalszik. 16 tányér lett.
Tálaljuk pirospaprikával megszórva, vagy ecettel esetleg citromlével meglocsolva.
Bevallom őszintén, én még nem főztem kocsonyát, viszont ha Karácsonyra kapunk a családtól halat, régi vágyamat beteljesítem, hogy kocsonyás halat készítsek.
A kocsonya bár diétásnak nem nevezhető étel, fogyókúrában meg aztán végképp el lehet felejteni.
Az érzelmeket kiváltó kocsonya
Tisztított sertés körömből, fülből, farokból és bőrből főzzük, tehetünk bele sárga és fehér répát és vörös hagymát is, a fokhagyma, só és a szemes bors viszont kihagyhatatlan. Hideg vízzel tesszük fel főni, forrás után szedjük le a habját. Nagyon lassú tűzön addig főzzük, különben zavaros lesz, míg a hús a csontról ne nem válok. Kicsontozzuk, a húst tányérokba halmozzuk, és a lével leöntjük. A kocsonya akkor nem dermed meg, ha kevés hússal vagy sok vízzel főzzük. A végére annyi lé maradjon, ami épp, hogy ellepi a húst. Ha hagyjuk kihűlni még a lábosban, akkor lekaparható a szír, és újra melegítve porciózható, így nem lesz zsíros a tányérba kerülő kocsonya. Díszíthetjük kemény tojással, nyelvvel, kolbásszal, céklával. Van, aki citromlével, van, aki tormával, mások pirospaprikával megszórva fogyasztják, de abban mindenki egyetért, hogy friss kenyér illik hozzá.
Variációk sertés kocsonyára:
2 kg csontos hús, 20 dkg bőrke, 5-6 fej hagyma, 5 fej fokhagyma, 1 ek. Egész bors, 2 babérlevél, só, paprika.
A húst a fűszerekkel, annyi vízzel, hogy ellepje főni tesszük, amikor megpuhult a hús, a szokásos módon készítjük el, Dermedés után pirospaprikával szórjuk meg.
1 kg füstölt kocsonyahús (fej, láb, csülök, bőrke, farok), 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 szem egész bors, 10 dkg leveszöldség, só, paprika.
2 liter hideg vízben tesszük fel főni a megtisztított húsféléket, a fűszerekkel, a sóval és a zöldségekkel együtt. Többször leszedjük a habját, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tetejét kicsi állás után lezsírozzuk, a húst lecsontozva elosztjuk a tányérokba a levét tányérokba szűrjük úgy, hogy a lé ellepje húst. A kocsonya tetejét dermedés után paprikával szórjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése