Mézes krémes
Hozzávalók a tésztához: 18 dkg porcukor, 2 tojás, 6 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 5 evőkanál tej, 60 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, pici só
Hozzávalók a krémhez: 7 dl tej, 7 evőkanál gríz, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom, 1 üveg baracklekvár
Hozzávalók a csokimázhoz: 6 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj, 10 dkg margarin
Elkészítés:1.) A krémet elkészítjük előre: a 7 dl tejben sűrűre főzzük a búzadarát, és félretesszük kihűlni.
2.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3.) Egy lábasban összekeverjük a porcukrot, tojásokat, mézet, margarint, tejet és sót, majd takaréklángon forrásig hevítjük, aztán lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. A tésztát jó alaposan összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk. (Amíg meleg a tészta, könnyebb vele dolgozni, de ha kihűlt, akkor sem ragad.)
4.) Mind a 4 darabból lisztezett deszkán lapokat nyújtunk, majd a tepsi hátoldalát megkenjük zsírral, és azon 5 perc alatt kisütjük a tésztalapokat. Még forrón átcsúsztatjuk rácsra vagy deszkár a lapokat, mert ha a tepsin hűl ki, akkor leszedéskor könnyen törhet. Ha egy széles pengéjű késsel alányúlunk, nagyon könnyű leszedni a tepsi hátuljáról, és hajlik, nem törik. Mire kihűl, persze, merev tésztalap lesz belőle, de addigra már úgyis csak rétegeznünk kell a krémmel és a lekvárral.
5.) Közben elkészítjük a krém másik felét: a margarint konyhai robotgéppel összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, és belenyomjuk a citrom levét a keverékbe. Ha kész, a krémet összekeverjük a korábban elkészített sűrű tejbegrízzel, és már kész is van a krémünk. :-)
6.) Összeállítjuk a süteményt: Egy peremes tepsibe sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzük az első kisült tésztalapot, majd rákenjük a krém felét. Erre rakjuk a második lapot, amelyre jó vastagon baracklekvár kerül, majd jöhet a harmadi lap, amire megint krém kerül, majd a negyedik lap, amit majd csokikrémmel borítunk be.
7.) Elkészítjük a csokoládé mázat: porcukrot, kakaót, vizet 1-2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az olajat és a margarint. Kicsit hűtjük még, majd amint elkezd sűrűsödni, szépen a tésztára kenjük. Készíthetünk rögtön dupla adagot is, el fog férni a tészta tetején. :-)
Persze, vehetünk egyszerű tortabevonót is, azzal lényegesen egyszerűbb beborítani a tésztát, és biztosan megkeményedik a csoki, mert az enyémnek a teteje bár isteni lett, nem lett kemény.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése