Méteres kalács
Hozzávalók
- A tetejére 30 dkg étcsokoládé
8 dkg Rama
- A krémhez 3 evőkanál rum (ez el is maradhat)
30 dkg porcukor
5 evőkanál kristálycukor
7,5 dl tej
2 csomag főzni való puncs ízű pudingpor (8 dkg)
30 dkg Rama
- A tésztához 2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
52 dkg finomliszt vagy rétesliszt (fele-fele arányban)
1,5 csomag sütőpor
2+1 dl szobahőmérsékletű víz
52 dkg porcukor
8 db nagy tojás
25 dkg Rama
Elkészítés
A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a Ramával jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét). Az egyiket a kakaóporral barnára „festjük”, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük; felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk. Külön-külön, Ramával kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza. Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét – ami sütésnél általában felpúposodik – egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedéseinél felszeleteljük. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros Ramát és a rumot is. Ezzel a krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „méteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.A csokoládét a Ramával vízgőzre téve felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.









Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése