
- 1 kg liszt
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 élesztő
- 1 dkg só
- 4 tojás
- 6 dl tej
- olaj a sütéshez
1 dl tejet egy kk cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a felfutott élesztőt és a tejet. Én a kézi robotgép “csavaros” fejét használva dagasztom. Ha összeáll, akkor adjuk hozzá a lágy margarint. A végén én kézzel még simára dagasztom. Akkor jó, ha elválik az edény falától, illetve a kezünktől. Elég lágy tészta lesz. Majd 1 órát langyos helyen, letakarva pihentetjük. Lisztes táblára borítjuk, elnyújtjuk ujjnyi vastagra. A legnagyobb kör szaggatóval szaggatjuk. A tésztát nem szabad többször átgyúrni, így a szaggatásnál keletkezett “füleket” behajtjuk a következőbe. Szépen sorba kell menni. Ha kiszaggattuk konyharuhával letakarjuk és míg az olaj felforrósodik pihenni hagyjuk. A fánkok közepébe ujjunkkal mélyedést csinálunk és a lisztes felével lefelé tesszük a forró olajba. Fedő alatt sütjük az első oldalát, majd megfordítjuk és fedő nélkül a másikat. Nem kell sok idő neki!
Én úgy tanultam, hogy a hozzávalóknak langyosnak kell lenniük. Azt is mondják, hogy a fehérjét nem szabad beletenni. Ha így próbálkozunk, akkor elég kevesebb tej is, mert tényleg nagyon lágy lesz a tészta, szinte nem is kell nyújtani. Én mindkét módon sütöttem már, fehérje nélkül másnap is gyenge marad az az egy darab amit már tényleg nem tud senki megenni aznap








Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése