Finom halas receptek karácsonyra
Ha karácsony, akkor biztos, hogy a menüben szerepel a hal. Ízletes és különleges fogások a Balatonról, hogy egy kis hazaival ünnepeld a karácsonyt.
Balatoni töltött hideg fogas
Hozzávalók:
- egy fogas
- fogashús
- hámozott mandula
- vöröshagyma
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- aszpik
- tejszínhab
- főtt rákolló és -farok
- 3 tojás
- petrezselyemzöld
- pisztácia
- citrom
- babérlevél
- friss tárkony
- szürke orosz kaviár
- só
- őrölt fehérbors
- egész bors
- szerecsendió
- fürjtojás
- salátalevél
A fogast bő hideg vízben mosd meg, azután egy éles késsel vágd fel a hátát (a fejétől a farkáig), és a gerinccsontját a béllel együtt távolíts el. A hasüreget hideg vízzel jól mosd ki, és száríts le. A fogas színhúst daráld finomra, majd helyezd keverőedénybe, ezután adj hozzá felvert tejszínhabot, metéltre vágott, hámozott mandulát, hámozott pisztáciát, és add hozzá a főtt rákfarkot és az ollót. Lazán keverd össze, majd add hozzá a tojásokat. Sózd, borsozd, ízesítsd reszelt szerecsendióval és finomra vágott petrzselyemzölddel. A tölteléket töltsd a fogas felvágott hasüregébe, cérnával varrd be, majd csomagold celofánba. Az így előkészített fogast tedd zöldséggel, babérlevéllel, vöröshagymával, citrommal, tárkonnyal és egész borssal ízesített főzőlébe, és kb. 1,5- 2 óra alatt gyöngyöző forrással főzd készre. Ha kész, a főzőlevében hagyd kihűlni, előhűtött halastálon tálald. Díszítsd főtt rákhússal, kaviárral, fürjtojással és salátalevéllel. Olvasztott, lehűtött aszpikkal fényezd. Tartár vagy sherry-mártást adj hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése