
- 80 dkg liszt
- 4,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 5 dkg élesztő
- 8 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 10 dkg olvasztott margarin
- sütéshez olaj
Meglangyosítottam a tejet, 1 dl-be belemorzsoltam az élesztőt, tettem hozzá 1 kk lisztet és 1 kk cukrot és összekevertem, majd hagytam, h felfusson. Én kihasználom a konyhai gépeket, ezért minden hozzávalót a kenyérsütő gépbe tettem, mire mindent kimértem, a tojásokat szétválasztottam, addigra az élesztő is jó lett, azt is betettem a gépbe, és a dagasztófunkcióval jól összedolgoztattam a tésztát. Persze kézzel is lehet dagasztani!
Mikor végzett a gép, akkor alaposan kilisztezett deszkára tettem a tésztát, letakartam tiszta konyharuhával, és kb fél óra alatt a duplájára kelt, ekkor, h könnyebb legyen dolgozni vele, elfeleztem a tésztát, az egyik darabot néhány gyors mozdulattal átgyúrtam, majd fél cm vastagra nyújtottam és 8 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle, aztán a többi tésztával is ugyanezt tettem. Addigra az elsőnek szaggatott fánktészta már kicsit megnőtt, lehet is sütni!
Serpenyőben olajat forrósítottam, de nem kell túlhevíteni, csak annyira, h ha beletesszük a tésztát, akkor gyöngyözzön a széle. Nekem 3 fánk fér egyszerre a serpenyőbe, alaposan leráztam a lisztet a tésztadarabokról, és a hüvelykujjammal mélyedést csináltam a tésztakorong közepébe, mielőtt a jó meleg olajba tettem. Aztán gyorsan fedőt tettem a serpenyőre, így sütöttem az egyik oldalát alig 1 percig, ennyi idő alatt szép világosbarna lesz és jól felemelkedik. Ekkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük, tényleg 1 perc elég
Porcukorral és lekvárral ettük.
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
Az unalmas, hosszú januári-februári napokat vidámmá tehetjük finom fánkokkal is! Jól kitalálták annak idején, hogy ilyenkor legyen a farsang, és ilyenkor fánkot (is) együnk
Nagyon jól sikerült, finom lett, rengeteget ettünk belőle, ez egy kiadós adag, az egész családnak elég, sőt, uzsonnára is maradt








Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése